O pašmíně

Příběh pašmíny

Pašmína, známá též jako "diamantová tkanina" nebo "měkké zlato ze střechy Asie", je nejjemnější, nejměkčí a nejteplejší kašmír na světě – říká se, že je osmkrát teplejší než ovčí vlna.

Získává se ze slabin horských koz (Capra Hircus - Koza himalájská, Koza kašmírská), v místním himalájském jazyce nazývaných "Chyangra", žijících v odlehlých oblastech Himálají v Tibetu, Kašmíru a Střední Asii v tvrdých podmínkách nadmořských výšek nad 4000 m. Před dlouhými a drsnými himalájskými zimami je tento druh koz chráněn spodní vrstvou tenkých chlupů, které jsou surovinou pro výrobu pašmíny. Jemná spodní vrstva - Pashmina - je překrytá další vrstvou hrubých odumřelých chlupů. Surová pašmína obsahuje těchto chlupů velké množství neboť srst se vyčesává ručně pomocí speciálních hřebenů. Kozám není samozřejmě žádným způsobem ubližováno sbírá se jen srst, která je přirozeně shazována. Kozí srst se podle své kvality a délky někdy dělí na "méně" kvalitní kašmír a kvalitnější pašmínu. Jemnější, než tyto uvedené je ještě tzv. shahtoosh, který poskytují divoce žijící kozičky. Tyto jsou pro jeho získání zabíjeny a proto je tento materiál ilegální. Získat čistou pašmínu ze směsi odumřelých chlupů, se kterými je smíchána, je extrémně pracné. Pokud ale není pašmína před ručním přadením upravena na 98% čistotu, nemůže vyniknout její unikátní textura. Vlákno pašmíny má průměr pouze 1/6 síly lidského vlasu a proto je pro výrobu jednoho šálu zapotřebí roční přírůstek srsti ze tří koz. Každá koza dává 85 – 230 g vlny ročně.

Slovo "pashm" znamená teplo. V dávných dobách, v časech mogulských vládců v Indii, byl kus oděvu z pašmíny zdrojem hrdosti pro jeho nositele podobně jako šperky.

Tento solitér, který vydrží i celý život, býval po celém světě předáván v královských a bohatých rodinách z generace na generaci. Dámy na královských dvorech ve Francii a v Petrohradě v 18. století byly okouzlené elegantní texturou a hřejivostí této tkaniny. Poté, co Napoleon dal své manželce Josefině darem šál z pašmíny vypukla ve Francii módní horečka. A i dnes, o dvěstě let později, zůstává pašmína, jako klasický doplněk nezbytnou součástí modního šatníku, kde je mimořádně ceněná pro svou trvanlivost a přitažlivost. Její jedinečnou vlastností také je, že se postupně stává měkčí a tím stále něžnější na dotek.

Protože je pašmína vyráběna ručně tradičními postupy, může, na rozdíl od továrně tkaných látek, obsahovat drobné nepravidelnosti v úpletu a vzoru. Pašmínská vlna je velmi jemná a pro svou tenkost nemůže být spřádána strojově. Zručný profesionál, který vlákno spřádá, dokáže získat asi 20 gramů vlákna za den. Na jeden šál je tak zapotřebí 15 dní usilovné práce (asi 200 hodin). Přadeno pašmíny je dále na tkalcovském stavu přetvořeno v šál z pašmíny. Pro představu – nejzručnější mistři dokáží utkat pouze 2 až 3 velké šály za den. Šál je vyčištěn a ručně barven barvivy, většinou na přírodním základě. Nakonec je na každé třasni udělán zakroucený uzlík, což dává šálu elegantní ozdobu.

Aby získaly šály z pašmíny lesk a třpyt, přidává se k pašmíně přírodní hedvábí. Výrobci připravují tuto takzvanou hedvábnou pašmínu z různých poměrů hedvábí a pašmíny, obvykle z 70% pašmíny (příčné útkové vlákno) a 30% hedvábí (podélné vlákno osnovy). Čistá 100 % pašmína je však citelně lehčí a teplejší než hedvábné směsi.

Samozřejmě záleží jen na vás který typ si vyberete. Lidé mezi 20 a 45 lety obvykle volí hedvábnou pašmínu, protože se leskne, září a je odolnější. Lidé nad 45 let, kteří milují eleganci, obvykle dávají přednost čisté pašmíně.

 

Pašmína x kašmír - název pašmína byl nejvíce používán a oblíben v době královny Alžběty. Dříve byla pašmína často definována jako kvalitnější druh kašmíru - tedy ty nejdelší a nejjemnější vyčesané chloupky koz, ale dnes (většinou) jsou oba pojmy zcela rovnoprávné. Zatímco například v Japonsku dávají přednost názvu pašmína, v Evropě a USA je oblíbenější termín kašmír. 

 

Pašmína je také slovo, které se používá pro označení typu šálu, což je onen klasický obdélník s třásněmi na kratších koncích. Můžete si tedy koupit pašmínu z vlny, z viskozy, akrylu atd. Pokud je pašmínou míněno označení materiálu, nepřipadá v úvahu, že by šlo o jakýkoli jiný materiál než srst kozy. Pojmy jako ovčí kašmír, jehněčí kašmír a pod. bychom přirovnali k svíčkové z kuřecího masa. 

Pro anglicky mluvící více zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Pashmina

 

Některé další materiály ze srsti zvířat jsou např.:

Ovce - vlna, merino

Angorská koza - mohér

Lama Alpaka - alpaka

 

 

Provozovatel webu, Pashmina.cz, se sídlem Olbramovická 705, Praha 4 - 142 00, IČ: 09885277, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím