Péče o hedvábí

Péče o hedvábí je velmi jednoduchá a nezabere mnoho času.

 

Hedvábí můžete svěřit prověřené čistírně, nebo si prát doma. NIKDY NEPERTE V PRAČCE!

 

Hedvábí perte ručně a samostatně ve studené vodě, ideální je teplota do 30 °C, s pracím práškem na jemné prádlo. Na praní použijte prostředek přímo určený na praní hedvábí a jemného prádla, nepoužívejte mýdlo, nebo šampon. Při praní výrobek jen jemně promačkávejte, "nedrhněte" ani nedřete násilím.

Po vymáchání ve studené vodě, vymáchejte látku ještě jednou ve slabé octové vodě (zhruba jedna lžíce na 5 – 10 litrů vody), ocet chrání a pomáhá udržovat dlouhodobou svěžest barev. Octovou vodu vytřepte, znovu vymáchejte ve studené vodě a usušte. V případě potřeby je možné předsušit v sušičce, aby se nevytvořil statický elektrický náboj, ale je třeba hedvábí nechat doschnout přirozeným postupem. Sušení je ideální ve vodorovné poloze, nevzniká "lom" od šňůry. Nikdy výrobky neždímejte! Hedvábné kousky jsou suché téměř okamžitě, ale schnutí můžete urychlit zabalením do ručníku a jemným pomačkáním. Nikdy nedávejte schnout na slunce, či přímý tepelný zdroj.

Zpočátku má hedvábí velký náboj statické elektřiny, lehčí kousky větší, než silnější, který se nošením ztrácí. Všechny hedvábné tkaniny je proto lepší před žehlením nebo nošením lehce orosit vodou, čímž se statická elektřina odstraní. Rovněž pomáhá pověšení přes kovovou tyč – sušák nebo suché čištění. Pokud se vám hedvábí při žehlení lepí na prkno, opatrně po něm přejeďte např. nerezovým jídelním nožem, či jakýmkoli jiným oblým kovovým předmětem.

Žehlete, ideálně ještě lehce vlhké, na jednu tečku (do 100 °C), u silnějších kousků můžete žehlit na vyšší teplotu. Teplotu potřebnou na vyžehlení vašeho konkretního kousku vyzkoušejte postupným přidáváním teploty na žehličce - začínejte od teploty nižší! Žehlete po rubové straně.

Lehce pomačkané hedvábí vyvěste na vlhkém vzduchu, krásně se vyrovná.

 

TIP: Vyžehlené šátky a šály věšte na ramínka, jako kalhoty, vytvoří vám méně skladů, než pokud jsou poskládané v poličce.

 

Skvrny je lépe nechat vyčistit v čistírně, případně se s obsluhou čistírny poradit, zda a která skvrna pouští lépe chemickým čištěním, či ručním praním. 

Pozor - Na hedvábné tkaniny nikdy nepoužívejte bělidlo, protože hedvábí by se změnilo jen v beztvaré memento své původní krásy.

 

Našli jsem pro vás na internetu několik nejčastějších skvrn a jejich odstranění. 

Krev - odstranit co nejdříve, ještě vlhkou. Houbu namáčejte v roztoku 1 lžičky soli v hrnku vody a skvrnu jemně vymývejte. Výrobek vymáchejte a podle potřeby postup opakujte.

Káva a čaj - skvrnu jemně namočte houbou s vodou a poté naneste lehkou vrstvu glycerinu. Jemně vetřete a nechte působit půl hodiny. Poté vyperte ve vlažné vodě.

Pot - zředěný roztok čpavku (1:1 s vodou) - pozor na barvy! Vyzkoušejte působení čpavku nejprve na méně viditelném místě.

Rtěnka a make-up - použijte koncentrovanější prací prostředek. Pokud nestačí, zkuste opět zředěný roztok čpavku (1 díl čpavku : 3 dílům vody). Pozor na barvy!

Olejové a jiné mastné skvrny - několik minut nechte působit prostředek na mytí nádobí. 

Pokud máte vy nějaké prověřené metody domácího odstraňování skvrn na hedvábí, podělte se s námi a všemi ostatními milovníky tohoto úžasného materiálu.

Provozovatel webu, Pashmina.cz, se sídlem Olbramovická 705, Praha 4 - 142 00, IČ: 09885277, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím