Péče o pašmínu

Při správné péči mohou krásné šály, šátky a oblečení z pašmíny/kašmíru poskytovat potěšení a pocit pohodlí po mnoho let.

 

Protože kašmírové vlákno je velmi jemné a výrobky jsou tkány ručně, jsou mimořádně jemné a pokud jim není věnována náležitá péče mohou být snadno neopatrným zacházením poškozeny. Přestože je pašmínu možné prát ručně, pro některé kousky je bezpečnější způsob péče suché čištění. NIKDY NEPERTE V PRAČCE!

Pokud svěřujete kašmírový výrobek čistírně, upozorněte je na skutečnost, že se jedná o pravý přírodní kašmír. Pokyny pro chemické čištění vám byly doručeny s výrobkem, případně je naleznete ZDE.

Pokyny pro ruční praní: Perte v ruce ve studené vodě s pracím práškem určeným na jemné materiály, ideálně vlnu. Při praní a máchání výrobky nedrhnětě ani silně neždímejte. Mezi každým pracím stupněm nechte kousky lehce vykapat.

Vyprané a vymáchané textilie můžete opět nechat vykapat, nebo můžete schnutí lehce urychlit. Položte na ručník, zabalte a lehce vymačkejte. Jednotlivé kusy pašmíny sušte položené (nevěsit na šňůru - vznikají ostré "lomy") na vzduchu. Lehce napněte a urovnejte okraje, aby zůstal zachován původní tvar. Sušit můžete také zavěšené přes kulatou tyč, svetry na "tlustém" ramínku.

Jemným vykartáčováním po směru vláken získá látka větší měkkost a lehkost jako chmýří - vhodné, ne nutné, pro svetříky; je možné ji jemně přežehlit napařovací žehličkou na nízkou teplotu, klasická žehlička zvýší krásu a zářivost látky - vhodné pro šály. Ke kartáčování použijte pouze velmi jemné kartáče a na látku netlačte.

 

Ruční praní je určitě vhodné pro silnější - otrlejší - kousky - např. hedvábná pašmína, silnější 100% šály a svetry. Ručního praní se nebojte, výrobky z pašmíny jsou nošeny stovky let, kdy žádné čistírny nebyly.

Chemické čištění doporučujeme pro šály jemné - např. 100% letní pašmína a další kousky s jemnou a řídkou vazbou. Chemické čištění doporučujeme také na skvrny, ale zde se vždy v čistírně poraďte, zda podle povahy skvrny, je lepší chemické čištění, či ruční praní.

 

TIP: protože jemnost vlákna vznikla díky velkým mrazům v kterých kozičky žijí, i vašim pašmínovým/kašmírovým výrobkům udělá dobře, pokud je necháte občas vymrznout. Jedna noc venku na mraze dělá zázraky!

 

Výrobky se nemačkají tolik, jako kousky syntetické a proto šálům a šálkám stačí, pokud je v době, kdy je nenosíte - na noc atd. - pověsíte pečlivě na ramínko a do rána jsou opět krásně vyhlazené, připravené hřát a zdobit.

 

Provozovatel webu, Pashmina.cz, se sídlem Olbramovická 705, Praha 4 - 142 00, IČ: 09885277, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím