Jak se vyrábí váš svetřík

Letos v létě jsme poprvé vyrazili na návštěvu našeho dodavatele vašich úžasných pašmínových a kašmírových pokladů. Protože byl srpen a období dešťů, byť prý pršelo nejméně za poslední roky - asi kvůli nám, nedostali jsme se na pastvy za kozičkama ani do barvíren, které jsou dále od Kathmandu. Doufáme, že příště již pro vás budeme mít i reportáž z pastvin a dalších míst, kde vznikají všechny hebounké výrobky.

Všechny svetříky, které jsou objednávány v malém objemu, nebo pleteny na míru jsou pleteny v Kathmandu a proto jsme se mohli na jejich výrobu podívat. V krásné vilce na okraji Kathmandu se nachází tři patra výroby, úprav, balení a kanceláře pro rozesílání zásilek do světa.

V přízemí se svetry pletou, ale také pářou nepovedené kousky. Možná u vás doma také někdo používal stolní pletací stroj. Pro mě, jako malou holku, bylo vždy záhadou jak to ta babička dělá, všude háčky očka, závaží. Jediné, co si pamatuji, jak jsem musela voskovat nit, aby dobře klouzala a jak ráda jsem si hrála s vodícím a napínacím drátkem a babička mě za to peskovala. Na úplně stejných strojích se pletou vaše svetříky a další pletené výrobky, jen u nich pletařky a pletaři nesedí, ale stojí.

Každý pletař plete stále stejný kousek, aby byly všechny stejné.

Pokud se nějaký kousek přeci jen nepovede, vypáře se. Určitě jste také někdy drželi pleteninu a druhý páral a navíjel na klubíčko. Tady také pracují dva. Jeden pleteninu uvazuje a přidržuje

a druhý hlídá stroj, který namotává pleteninu zpět na cívku a vede vlákno.

V prvním patře nejprve úžasně milá a usměvavá paní všechny díly svetrů nebo šály vyžehlí (kdo z nás má takový úsměv na tváři po hodině žehlení, natož po deseti).

Poté se svetry sešijí, což je práce, kterou bych opravdu nechtěla dělat. Oba švy se postupně navléknou na titěrné jehly (háčky).

A potom se konečně jednoduchým pohybem švy strojově spojí.

Předposledním krokem výroby svetrů je opětovné žehlení. Případně strojové došití různých drobností.

A posledním krokem je našívání označení.

Nebo přichycení dalších štítků a cedulek podle přání zákazníka.

Poté už se výrobky balí do známých pytlíků a mohou vyrazit do světa.

Ve stejné době jako my, byli v továrně na návštěvě také dodavatelé nových pletacích strojů. 4 úžasné počítačově řízené, automatické kolosy, které budou plést stovky nových vzorů - od hladkých až po krajkové, voněly novotou.

Zaměstnanci se s nimi teprve učili zacházet, ale nemusíme mít strach, práci těm původním nevezmou, možná naopak. Stroje umí zpracovat všechna vlákna. Od čistého hedvábí přes směsi až po čistou pašmínu. Plést se na nich budou i nové pleteniny z jaků, lam aj. vše ve třech sílách vlákna.

Zajímavá informace pro mě byla, že podle náročnosti pleteniny, stroj zvládne uplést až 25 svetrů na den. Snadno se dá tedy odhadnout, kolik svetrů asi zvládnou zruční ruční pletaři a já si teď všech, kteří na našich výrobcích pracují, a jejich práce, vážím ještě o to více.

 

 

Provozovatel webu, Pashmina.cz, se sídlem Olbramovická 705, Praha 4 - 142 00, IČ: 09885277, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím